Erasmus+ Eğitim Kursu Projesi nedir?

Eğitim Kursu Projeleri, Avrupa Birliği’nin Erasmus+ Programı altında gerçekleştirilir. Faaliyetler gençlik çalışanlarının hareketliliği başlığı altında uygulanır.

Bu faaliyet, gençlik alanında faaliyet gösteren bir kuruluşta çok uluslu/uluslararası eğitim faaliyetlerinin uygulanması ile gençlik çalışanlarının mesleki gelişimlerini desteklemektedir. 18 yaş ve üzerinde olan olan gençlik çalışanları, seyahat günleri hariç 2 gün ile 2 ay arasında eğitim kursuna katılabilmektedir. Tüm aktiviteler ve faaliyet süresi projenin başvuru aşamasında önceden belirlenmiştir. Tüm faaliyetler, projeyi düzenlerken katılımcı kuruluşlar tarafından belirlenen ihtiyaçlara ve arzu edilen etkiye göre uyarlanabilir ve birleştirilebilir.

Eğitim kursunun katılımcı olan gençlik çalışanlarının mesleki gelişiminde, gençlerle düzenli çalışmaları üzerinde net bir etkisi olmalıdır ve kuruluşlarının kaliteli gençlik çalışmaları için kapasite geliştirmeye katkıda bulunmalıdır. Herhangi bir materyal, yenilikçi yöntemler ve araçlar da dahil olmak üzere öğrenme çıktıları, gençlik çalışmalarının kalitenin artırılmasına katkıda bulunmak ve/veya gençlik alanında gençlik politikası geliştirme ve işbirliğini teşvik etmek için yaygınlaştırılmalıdır.

Eğitim kursunda hareketliliği uluslararasıdır ve farklı ülkelerden en az iki katılımcı kuruluşu (gönderen ve ev sahibi kuruluş) içerir. En fazla 50 katılımcı dahil edilir.

Bir Eğitim Kursu Projesi Örneği

2019 yılında, stratejik ortağımız ASOCIATIA PENTRU DEZVOLTARE ACTIVA tarafından koordine edilen “BUILD” isimli Eğitim Kursu projesi 18 – 31 Ekim 2019 tarihleri arasında, Romanya, Türkiye, Arnavutluk, Ermenistan, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Finlandiya, Yunanistan, Macaristan, İtalya, Lübnan, Litvanya, Makedonya, Malta, Moldova, Polonya, İspanya, Ukrayna, Portekiz’den 40 gençlik çalışanının katılımıyla Romanya’da gerçekleşti.

Proje hedefleri:

  • Projenin tüm uygulaması boyunca 19 ülkeden en az 1500 katılımcı arasında Erasmus+ Ana Eylem 3 ile Avrupa Birliği’nin imkanları kısıtlı gençler ve gençlik çalışanları için fırsatlarını tanıtmak;
  • 9 aylık bir eğitim ve koçluk programı sırasında, 19 ülkeden 40 gençlik çalışanının, yapılandırılmış diyalog projelerinde imkanları kısıtlı gençlerin ihtiyaçlarını ve zorluklarını ele almaya ve kapsayıcı gençlik politikalarına yönelik özel beceriler geliştirmek;
  • 20 farklı yerel topluluktan 800 imkanları kısıtlı gencin, 40 danışma sonrasında belirlenen ihtiyaçlarını ve zorluklarını gelecekteki en az 6 yapılandırılmış diyalog projesi aracılığıyla yerel gençlik stratejileri ve politikalarına dahil etmek.

Proje ile ilgili fotoğraflara ve videolara aşağıdan ulaşabilirsiniz. Bir Eğitim Kursu projesinde günlerin nasıl geçtiği hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.

Proje Videoları

“BİR EĞİTİM KURSU, GENÇLİK ÇALIŞMALARI İÇİN KENDİ KATKIMIN ÖNEMİNİ ANLAMAMI SAĞLAYIP VİZYONUMU GENİŞLETTİ”

Bir Gençlik Çalışanı

Sıkça Sorulan Sorular

Eğitim Kursu projelerine katılım sağlamak için öncelikle 18 yaş ve üzerinde olmanız gerekmektedir. Her hangi bir dil bilme zorunluluğu olmamakta birlikte, Gençlik Değişimi projelerinden farklı olarak, gençlik çalışanlarının hareketliliğinde yeterli anlama/konuşma İngilizce seviyesinin (en az B1) olması tavsiye edilmektedir.

Eğitim Kursu projelerinde bazı kuruluşlar, kendi bünyelerinde çalışan/gönüllü faaliyetler sürdüren katılımcıları gönderiyor olup, bazı kuruluşlar ise açık çağrı yayınlamaktadır. Projenin faaliyetleri gençlik çalışanlarına yönelik olduğundan dolayı, bir kurum veya kuruluşta gönüllü faaliyetlere katılıyor olmanız bu tarzda projelere katılımcı olarak seçilme olasılığınızı artırabilmektedir.

Net bir sayı bulunmamakla birlikte projenin konusuna ve kurumlara göre değişim gösterebilmektedir.

Hayır. Ancak, kurumlar kendi gençlik çalışmalarının kalitesini artırmak için tercihen kendi çalışanları/gönüllülerini dahil etmektedir. Yani bir kurumun gönüllüsü olmak o kurumun ortak olduğu eğitim kursu projelerine katılım sağlamanız için kolaylaştırıcı bir unsur olabilir.

Erasmus+ Eğitim Kursu projelerine katılım ücretsizdir. Ayrıca projenin hareketliliği boyunca seyahat (bütçede Avrupa Komisyonu’nun belirlediği miktarda), konaklama ve yemek masraflarınız karşılanmakta; ek olarak değişkenlik gösterebilmesiyle birlikte vize masraflarınız da karşılanabilmektedir. Yine de belirtmekte fayda vardır ki, bazı kurumlar farklı isimler altında katılımcı ücreti talep etmektedir.

Kıyıköy Doğa Sporları Kulübü Derneği olarak katılımcılardan herhangi bir isim altında ücret alınması/talep edilmesine kesinlikle karşıyız. “No money from participants” -katılımcılardan paraya hayır- fikrini benimsemekteyiz.

Genellikle seyahat ve vize masrafları, proje hareketliliği öncesi katılımcı tarafından karşılanır, yani katılımcı kendi biletini satın alır ve vize ücretini öder. Bu ücretlerin katılımcıya geri ödemesi, hareketlilikten sonra gerekli fiş, bilet ve gerekli diğer belgelerin ev sahibi kuruma gönderilmesinin ardından gerçekleşir. Ekonomik engellere sahip olan ve bilet/vize ücretini karşılayamayacak durumda olan katılımcılar, gönderici kurumları ile iletişime geçerek biletlerin ve diğer masrafların gönderici/ev sahibi kurum tarafından karşılanması ve ardından geri ödemenin onlara yapılması için destek isteyebilmektedir. Ancak bu süreç kurallar dahilinde olmayıp, tamamen katılımcı ve kurumlar arasındadır.

Muhtemelen evet. Eğitim Kursu projeleri, yapısı gereği Gençlik Değişimi projelerinden daha yoğun ve bilgilendirici aktiviteler içermektedir. Katılımcı olan gençlik çalışanının, gençlik alanındaki terimlere, aktivitelere hakim olması beklenmektedir. Eğitime katılan gençlik çalışanının projede öğrendikleri şeyleri kendi ülkesine döndükten sonra kendi kurumunda uygun yolla uygulaması beklenmektedir. Bu kapsamda, katılımcının anlatılanları anlayabilecek seviyede İngilizce biliyor olması şiddetle tavsiye edilemektedir. Farklı projeler ve farklı kurumların İngilizce seviyesini kabul standartı farklı olup, en az B1 seviyesidir.

Eğer İngilizce seviyeniz yeterli değilse ve gençlik çalışmalarına hakim değilseniz, öncelikle Gençlik Değişimi projesine katılımcı olmanızı tavsite ederiz. Bu linkten Gençlik Değişimi projesinin ne olduğuna göz atabilirsiniz.

Yılın her dönemi. Her Eğitim Kursu projesinin hareketlilik ve başvuru tarihleri birbirinden farklıdır. Projelerin başlangıç ve bitiş tarihlerine, projeyi yazan kurumlar/kişiler karar vermekte ve bu tarihler yılın herhangi bir zamanında olabilmektedir. Katılımcı çağrıları genellikle projenin yazım aşamasında veya hareketlilik tarihinden bir kaç ay önce yapılmaktadır. Bu süreç içerisinde projeye başvurur, eğer kabul edilirseniz hareketlilik öncesi eğitim, vize başvurusu, uçak bileti alma gibi süreçlerden geçer ve sonuç olarak projeye gidersiniz. Katılımcı olarak seçilmeniz durumunda kurumlar sizi her aşama konusunda bilgilendirecek, destek sağlayacaklardır.

Kıyıköy Doğa Sporları Kulübü Derneği olarak ortağı olduğumuz projelerin katılımcı çağrılarını web sayfamız üzerinden  ve sosyal medya hesaplarımızdan yapmaktayız.

Facebook, Instagram üzerinden Erasmus+, Erasmus+ Projects, Erasmus+ Participant, Erasmus+ Youth Projects gibi kombinasyonları yazarak karşınıza çıkacak sayfaları ve grupları takip edebilirsiniz. Kurumlar kendi web/sosyal medya sayfalarında yaptıkları katılımı çağrıları haricinde, bu tarzda platformları da aktif olarak kullanmaktadır.

Daha fazla sorunuz mu var?

Lütfen bizimle sosyal medya hesaplarımız üzerinden iletişim kurunuz.